top of page

NY STUDENT?

Är du ny på Ångströmslabratoriet? Grattis till ett utmärkt val och välkommen till vikingfamiljen! ​I början är det mycket som är nytt och allting kan kännas rörigt, men vi finns här för dig och vill mer än gärna hjälpa dig att komma till rätta! Här nedanför finner du svar på de allra vanligaste frågorna, men du kan även kontakta oss via mail, Facebook eller Instagram om det skulle vara något annat som du undrar över. 

LITE OM UPPSALA

Studenternas stad

Uppsala har 165 456 invånare i sin tätort, en stor stad i en liten stad helt enkelt. Något som Uppsala är väldigt känt för förutom sina två kyrktorn och mysiga fyriså är att det är så otroligt cykelvänligt. Om du är student i Uppsala MÅSTE du införskaffa dig en cykel om du ska överleva dina tre år i H-sektionen. Din cykel bör vara försedd med lampor fram och bak för att undvika böter samt rejäla lås för att slippa få den snodd (vilket inte är alltför ovanligt här). ​Vill man gå ut som student är det nationerna man hänger på, det är sedan gammalt! Nationerna kickade igång redan på 1600-talet och har sedan dess fungerat som studenternas andra hem! ​Det finns massor med skoj att hitta på i vår stad! Besök den pampiga domkyrkan, ta en fika i botaniska trädgården, kämpa dig upp för slottsbacken för att spana in Uppsala slott eller varför inte promenera runt på stadens kullerstensgator för att besöka ett av alla mysiga konditorier inne i stan! Uppsala har mycket spännande byggnader och arkitektur, men det är inte heller långt till grönområden och öppna landskap. Söker man sig efter sol och bad bör man ta sig utanför stadskärnan om man inte vill bada i Fyrisån, Mälaren ligger inte alltför långt bort och kan nås med cykel eller buss! ​​

FRÅGOR OCH SVAR

SCHEMA OCH KURSLITTERATUR

Du hittar ditt schema i timeedit, direktlänk är HÄR. Fyll i program och klass för att komma till just ditt schema - och ladda ner appen så att du alltid har det lättåtkomligt! 

Gällande kurslitteratur hittar du all information på universitetets hemsida HÄR - klicka dig vidare till ditt program - upplägg - se studieplan. Där kommer du se alla dina kurser och om du klickar på varje kurs kan du då se vilken kurslitteratur du behöver för just den kursen. I början av terminen kommer alltid bokbytardagar där du kan köpa begagnade böcker från studenter i årskurser över dig, alltså de som läste dina kurser förra året. De böckerna får du då till ett billigare pris än vad du skulle köpt dem för om du köpte helt nya - så det kan vara värt att vänta lite för att spara en slant. 

STUDENTBOENDE

Att hitta bostad i Uppsala är inte lätt, liksom i alla andra studentstäder. Till en början bör man inte vara kräsen, det kan vara klokt att hitta något tillfälligt för att sedan fortsätta leta när man är på plats - för det kan ta tid att hitta det man söker. 

Det finns många olika boendeformer; korridor, dubblett, triplett, kollektiv, inneboende och egen lägenhet - även om det sistnämnda brukar vara det mest önskvärda för många. Att få ett förstahandskontrakt är svårt utan köpoäng och kontakter - därför vill vi rekommendera dig att söka bostad via nation. Läs på om de olika nationerna och se vilka som har flest och "bäst" bostäder utifrån dina preferenser. För att få bostad via nation måste du vara medlem i samma nation som bostaden tillhör. För varje avklarad termin får du poäng, dessa poäng kan du sedan söka bostad med. 

Förutom nationsbostäder finns det också grupper på Facebook där man kan få många tips, blocket bostad är också ett alternativ. Lycka till! 

NATIONER

Om du inte är ifrån Uppsala kan detta snack om nationer kännas väldigt klurigt. Vad är det egentligen? Vart finns dem? Varför ska man gå med och vilken ska man gå med i? Kostar det någonting och vad ingår i priset? Nu reder vi ut det här! 

Nationerna tar oss tillbaka ända till 1600-talet och är en gammal tradition i Uppsala. Det finns totalt 13st och alla är döpta efter olika landskap runtom i landet. I vissa vissa fall har man slagit ihop två landskapsnamn som t.ex. Västermaland och Dalarna som blir V-dala eller Södermanland och Närke som bildar Snerikes. Nationerna fungerar som studenternas andra hem. Här kan man plugga, fika, äta mat, sitta på uteservering och dessutom också klubba! Det som skiljer nationerna från andra caféer och resturanger är att nationerna drivs av studenter - för studenter. Man kommer endast in på nationerna om man har ett nationskort, alltså om man är medlem i någon nation. Detta går endast att bli om man är student på Uppsala universitet eller SLU.  


Du kan gå med i hur många nationer du vill men man behöver bara gå med i en för att få tillgång till alla 13, men den du går med i får du särskilda förmåner hos, t.ex. att du får fritt inträde till deras nattklubb eller att du kan söka deras studentbostäder. Att vara med i nation kostar 300kr per termin, är du med i flera nationer kostar det alltså 300kr per termin per nation.

HÄR kan du läsa mer om hur du blir medlem! 

UTLANDSSTUDIER

Att åka på utbytesstudier är en unik möjlighet som vi uppmuntrar till! Byt ut en termin av Uppsala till något helt annat, listan på länder är lång. För oss högskoleingenjörer finns inte något "färdigt program" för utlandsstudier, och många tror därmed att det inte går att åka på utbytestermin - men det är helt fel. Det går faktiskt! Kontakta din studievägledare och boka in ett möte, tillsammans kan ni diskutera dina möjligheter. Om du vill så kan du!

Här kan du läsa mer:

Följ @studyabroadfromuu på Instagram för få reda på mer, direktlänk hittar du HÄR

Grundläggande information hittar du HÄR

Enheten för internationell mobilitet hittar du HÄR

Kontaktperson på vår fakultet är Emma Svensson och kan nås via exchange@teknat.uu.se

HAR JAG VALT RÄTT?

Hur ska man veta innan man har testat? Och vem ska man prata med när man inte riktigt vet hur det ska kännas? 

Var inte för snabb med att välja bort allt som känns fel, ge det en ärlig chans och sätt dig in i plugget ordentligt för att kunna känna efter på riktigt. Känns det ändå inte riktigt rätt? Prata med din studievägledare för att få hjälp med att komma fram till den bästa läsningen för just dig! 

Studievägledare för Byggteknik: 

Martin Holmberg 

studievagledare-bi@uadm.uu.se

Studievägledare för Maskinteknik:

Sonja Droschke 

studievagledare-mi@uadm.uu.se

Studievägledare för Medicinsk teknik: 

Emma Svensson 

studievagledare-MTI@uadm.uu.se

Om klassen inte känns bra kan vi trösta dig med att du inte kommer spendera all din tid med din klass. Du kommer förmodligen läsa kurser med olika personer och dessutom hitta på roliga saker med andra program och sektioner. Engagera dig inom sektionen för att lära känna ännu fler vikingar! 

MIN OVVE

Din overall kommer du att prova ut i början av terminen men det dröjer tills du får den levererad, det brukar ske ungefär vid årsskiftet. Overallen kostar 450 kr och har ditt program textat längs vänstra benet vid ankomst. På det högra benet ska du själv sy fast ditt namn i valfri färg. Märken köper du genom sektionen, under olika evenemang som sektionen anordnar, alternativt designar egna eller klickar hem några från nätet.

Kom ihåg att allting på din ovve måste sys för hand och att den absolut inte får tvättas i tvättmaskin. Vill du tvätta ovven måste du ha den på dig. Ovven är helig och bör respekteras därefter. 

MÄRKEN TILL OVVEN

Märken till overallen är olika viktigt för alla, men vi tycker att det är kul när man pimpar sin ovve och gör den personlig! Märken får du köpa när du deltar i olika evenemang, din ovve blir därmed lite som en minnestavla som man kan blicka tillbaka på och komma ihåg allt man gjort. Du kan även designa egna märken som du sedan säljer vidare till andra. Om du vill att vi i sektionen ska sälja din design kan du maila ditt förslag till h-vordf@utn.se så kanske vi röstar igenom just ditt märkesförslag. Då står vi för alla kostnader! 

Märkena placerar du frampå ovven, är det några du inte tycker om så sätter du dem där bak. Om du har märken från sittningar du inte deltagit i så sätter du dem upp och ner. Spar ditt recceband från mottagningen, det kan vara kul att sy på din ovve i efterhand. Kom ihåg att alla märken måste sys på för hand, limmar du på dem har alla vikingar rätt till att rycka av dem! 

SÅNGBOKEN

Vi hoppas att du köper sångboken! Sångboken ska du ha med dig på alla dina sittningar, där finns nämligen alla sånger du någonsin behöver kunna men den fungerar också som en liten minnesbok under dina tre år då man på varje sittning kan skriva i varandras böcker. Regeln säger att du bör skriva vilken sittning det är, dagens datum och underteckna med ditt namn - men det viktigaste av allt är att man inte får läsa vad som skrivits i boken förrän dagen efter! Sångboken köper du av styrelsen, kontakta oss på h-vordf@utn.se eller på något av våra sociala medier.

BIDA

BIDA är föreningen för alla kvinnor som studerar en ingenjörsutbildning med byggteknisk inriktning vid Uppsala universitet. BIDA som förening vill erbjuda alla sina medlemmar en möjlighet att nätverka både bland varandra och bland andra kvinnor inom byggbranschen. Föreningen verkar för att agera mellanhand mellan byggnadsingenjörsprogrammets olika klasser och de olika företag som kan komma att bli relevanta för medlemmarna efter avslutade studier.

Föreningen anordnar lunchföreläsningar, studiebesök, inspirationskvällar och ett mentorskapsprogram. Förutom detta hålls även olika aktivitetskvällar varje termin som kan innebära pubrundor, middagar, grillkvällar etc. Läs mer på deras hemsida som du hittar HÄR!

FORSRÄNNINGEN

Uppsala är känd för sitt stora valborgsfirande, och inte minst forsränningen som sker på fyrisån. Forsränningen går ut på att varje lag bygger en flotte och klär ut sig, man ska sedan sitta på sin flotte och åka ner för fyrisån - om den nu håller hela vägen dvs. Det är vi ingenjörsstudenter som har chansen att vara med i forsränningen, och evenemanget arrangeras av Forskå. Vill du delta i forsränningen eller engagera dig i Forskå? Läs mer på UTNs egna hemsida som du hittar HÄR!

REBUSRALLYT

Uppsala teknolog- och naturvetarkårs Rebusrally går av stapeln varje år i slutet av september. Rebusrallyt går ut på att varje lag har varsin bil och ska lösa en rebus, svaret på rebusen leder laget vidare till nästa plats där en ny rebus fås. Genom att lösa dessa rebusar tar sig laget runt en bana på Upplands vägar. Under resans gång får lagen leka, lösa andra kluringar än rebusarna och utföra olika uppdrag, lagen kan få tidsavdrag under resans gång genom dessa uppdrag och kluringar. Mitt i banan finns en lunch-station där deltagarna kan fylla på magen med mat och vila lite. Kvällen avslutas på ett festligt sätt tillsammans med alla deltagare. 

Är du intresserad att vara med och åka Rebusrallyt? Sätt ihop ett lag och håll ögonen öppna för när anmälan kommer upp i augusti eller ta din chans på Rallypuben på Uthgård i september! 

All info finns att få på deras facebooksida: Rebusrallyt | Facebook

CSN

Du glömmer väl inte bort att söka CSN? Det gör du HÄR. Kom ihåg att du behöver söka CSN för varje termin du studerar!

H-LET

Vad är H-let egentligen? Jo, det är en liten lokal i källaren av ITC hus 1 där styrelsen och klubbverket har sina möten. Man skulle kunna säga att det fungerar lite som ett kontor för H-sektionen. Det är i H-let man kan köpa märken och merch, betalning sker via swish! Om du är i skolan och vill ha tag i någon av oss så kan du alltid testa att knacka på i H-let så kanske någon sitter där inne och kan hjälpa dig på plats!

UTHGÅRD

Uthgård är UTN:s kårhus och är beläget på Polacksbacken, ett stort rött trähus. Här kan du få råd och hjälp av kårens Ledningsgrupp, värma din matlåda i mikrovågsugnar eller köpa billigt kaffe och fika till studentpriser i UTN:s café, Café bocken.

Undrar du över något annat? Maila din fråga till h-vorf@utn.se

bottom of page